çaşır otu ve özellikleri
Erzurum’un ilçelerinde ve çevresinde yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan çaşır bitkisi şifa kaynağı…
Erzurum bölgesinde ağız tadı alışkanlığından dolayı yoğun tüketilen çaşırın faydaları saymakla bitmiyor
Çaşır, dağlarda yetişen buruk bir tadı olan yabani bir bitkidir. Çaşır doğrudan yenildiği gibi, patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir. Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir. Erzurumlular yılda en az bir defa çaşır yer.
1. Çaşır, iştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır.
2. En önemlisi de vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar.
3. Uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor.
4. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi.
5. Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumarinlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptandı.
6. Ayrıca antitümör, antibakteriyel ve antifungal etkisinin varlığı da tespit edildi.
7. Yine bu bitki afrodisiak
Yorumlar