BULGURUN FAYDALARI
Bulgur, bizim kültürümüzde, daha doğrusu doğu ülkelerinin kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Bulgurun hammaddesi buğdaydır, ancak bulgurun değeri anlaşıldıkça ya da sağlıklı beslenmenin önemi kavrandıkça bulgur buğdayın önüne geçmiştir. Bulgur, pirinçten daha ucuz ve ulaşılması daha kolay olduğundan daha çok kırsal kesimlerde, köylerde tüketilmekteydi. Fakat son yıllarda pirinçten çok daha fazla popüler olmuş durumda. Çünkü bulgur, pirinçten daha besleyici. Buğdayın temel besin öğeleri olan çinko, kepek, krom ve magnezyum bulgurun içinde doğal olarak bulunuyor.
Bir de bunlara selenyum, fitat ve B12 dışındaki tüm B vitaminleri eklenince haftada 1-2 porsiyon bulgur tüketmenin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Folik asit ve lif bakımından da zengin olan bulgur; çocuklar, gençler, yetişkinler, hamileler, emzirme dönemindekiler ve kısacası her yaştan herkes için gayet faydalıdır. Bununla birlikte bulgurun ekstra dayanıklı bir besin olması, güneş görmeyen ve hava almayan kaplarda aylarca küflenmeden, böceklenmeden saklanabilmesi de ayrıca önem katıyor.
Bulgur, yüksek oranda lif içerdiği için kolesterol değerimizi dengelemeye, kötü kolesterolün yükselmesini önlemeye yardımcıdır.
Bulgur, sinir ve sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını destekler!
Sinir ve sindirim sistemlerinin çalışabilmesi için yeterli miktarda B1 vitamini almak çok önemlidir. Bulgur da B1 vitamini bakımından zengin olduğu için sinir ve sindirim sistemlerimizin tam kapasite ile çalışmasına yardım eder. Bulgur, B12 dışında tüm vitaminleri içerdiği için zengin bir B vitamini kaynağıdır. Özellikle de B1 vitamininin sindirim sistemini rahatlatıcı, hızlandırıcı özelliği bağırsakları çalıştırır, bağırsak kaynaklı sorunların yaşanma riskini düşürür. En çok da bağırsak kanseri teşhisi konan kişilerin düzenli olarak bulgur tüketmeleri öneriliyor. Zira bağırsak kanseri tedavisinin doğal yöntemler ayağında bulgura büyük görevler düşüyor.
Bulgur, kan şekerini dengeler!
Şeker hastalığı günümüzde tüm toplumlarda en yaygın olan hastalıklardan birisidir. Bulgurun uzun süre tokluk vermesi, kana yavaş bir şekilde karışıyor olması hem kan şekerinin ani iniş çıkışlarını engeller hem de kilo kontrolüne yardım eder. Bu bakımdan bulguru sadece pilav olarak değil, salatalarda, çorbalarda da tüketmek önemlidir.
Bulgur, kalp ve damar sağlığını korur!
Kalp ve damar hastalıkların temel sebepleri kan şekerinin ve kolesterolün dengesizliğidir. Bulgur yüksek oranda lif içeriği sayesinde kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü olması gereken seviyede tutar ve kan şekerini de dengeler. Dolayısıyla bulgurun kalp ve damar hastalıklarını önlediği bir gerçektir. Çünkü kalbe ve beyne giden damarlar bulgurdaki lif sayesinde sağlıklı kalır, kalp krizi ve beyin kanaması riski de azalır.
Hamilelik döneminde bulgur tüketilmeli!
bulgur, kan şekeri dengesinin kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur.
Bulgurun içerdiği birçok vitamin özellikle çinko, demir, magnezyum ve krom kemik
sağlığının korunmasına destek olur.
Diyet döneminde düzenli olarak bulgur yiyen kişiler daha uzun süre tok kalırlar ve
sindirim sistemleri de hızlı çalıştığından kilo vermeye yardımcı olur.
Yapısında ki folik asitin en önemli özelliği anne karnındaki bebek sağlığı için de
faydalı olmasıdır.
Bulgurun içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller, özellikle de demir, cildi ve
saçı beslemek için mucizevi bir etkiye sahiptir.
Magnezyum, çinko, folik asit gibi birçok besini içinde barındıran bulgur, sinir
sisteminin de sağlıkla çalışmasına yardımcı olur.
Dokuların korunmasında ve dokuların güçlenmesinde çok önemli bir içerik sağlar.
Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, " Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin
beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.
Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar.
Diyorlar ki ´Hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil
direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´."
Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var.
Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır.
*Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.
ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR
Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından
etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve
sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz
FAKİRİN DOKTORU
Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar
görmeyen bulgurun faydalarına.
*Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır.
*Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.
*Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir.
*Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin
elemanıdır.
KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
*Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
*Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.
*Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici
etki gösterir.
*Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.
KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİRE BİR
*Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi
kolaylaştırır.
*Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.
*Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında
önemli rolleri olan maddelerdir.
BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR
*Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli
çalışmasını sağlar.
*Kabızlığı önler,
*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,
*Zihni dinlendirir ve enerji verir.
EKMEK GİBİ
*2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir.
*Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
*Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da
bildiriliyor.
*Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya
göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
*Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.
DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA
Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır.
Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye
ediyor.
Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir
olduğu görülür.
ÇİN´DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ
MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa
ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
İNCİLDE DE GEÇİYOR
Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce,
Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip
kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.
Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan
bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de avantajlı bir gıda.
ABD BULGUR STOKLUYOR
Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar kıymetli ki ABD´de savaş
olasılığına karşı stoklanıyor.
Yorumlar