etsiz çiğ köfte yapımı



KOMAGENE ORJİNAL KATKI MADDELERİ


Çiğ Köftenin temel olarak Bulgur ve Su bileşenlerinden oluştuğunu biliyoruz. Bu üründe de oranlar belirtilmemiş olsa da; İnce Köftelik Bulgur ve Su ilk iki sırada yer alıyor. Üründe üçüncü sırada ise, %10 oranla Ketçap bulunuyor. Ketçap’ın içeriğinde Glikoz-fruktoz şurubu dikkatimizi çekiyor. Ketçap’ın ardından ise Bitkisel sıvı yağ geliyor. Üründe Mısır, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanılmıştır. Kullanılan bu yağların, genel olarak Doymuş yağ oranı düşük olan üç çeşit yağ olduklarını belirtelim. Dolayısıyla ürünün etiketinde belirtilmemiş olsa da, Palm yağı kullanılmış bir ürüne oranda çok daha düşük Doymuş yağ oranına sahip bir üründen bahsettiğimizi söyleyebiliriz.

Ürünün geri kalan içeriğinde ise Domates Salçası, Kırmızı Biber, Biber Salçası, Kuru soğan, Nar ekşisi, Baharat karışımı gibi Çiğ Köfteye tat katacak bazı içeriklerin yanısıra bazı maddeler dikkatimizi çekiyor. Öyle ki, üründe bu içeriklerin yanısıra çok az miktarda da olsa İlave Şeker, Maltodekstrin, Mısır Nişastası ve en ilginç olanı Bitkisel kaynaklı Et aroması bulunuyor
Yani etsiz çiğ köftede Et aroması var. Üründe ayrıca Ceviz, Fındık ve Badem olduğunu da belirtelim. Üründe sadece Ketçap’ın oranı belirtildiğinden dolayı diğer içeriklerin üründeki oransal karşılıklarını sizlere sunamıyoruz.


Bu haliyle ürünün Tek kişilik olarak satılan 200 gr.’lık paketinin tüketimi halinde 478 kcal enerji verdiğini belirtelim. 200 gr.’lık pakette 68 gr. Karbonhidrat yanısıra 18 gr. Yağ bulunmaktadır. Tek kişilik paketteki Protein oranı ise 10 gr.’dır.



Ev yapımı çiğ köfte nasıl yapılıyor;

1 Kilo İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Kilo ince esmer bulgur
  • 3 Çorba kaşığı biber salçası
  • 3 Çorba kaşığı domates salçası
  • 4 Çorba kaşığı ketçap
  • 6 Çorba kaşığı isot
  • 1.5 Su bardağı sıvı yağ
  • 2 Çorba kaşığı toz bulyon [dana etli]
  • 3 Çorba kaşığı pul biber
  • 4 Çorba kaşığı çiğ köfte baharatı [kimyon, yenibahar, karabiber, kişniş, muskat, tarçın, zencefil ]
  • Yarim çay kaşığı daha tarçın
  • 4 Çorba kaşığı kirmizi toz biber
  • 1 Çorba kaşığı tuz
  • 200 gr Ceviz içi


    Bir kilo bulgur tepsiye dökülür üzerine 200 gr ceviz tozumuz ilave edililir.
    Domates salçası , biber salçası , ketçap , isot , çiğ köfte baharatı , tarçın , toz biber bir kabın içerisinde toplanır , karşım krema halini alana kadar çırpılır .
    Tepsinin içideki cevizli bulgura sıcak su ilave edilir , bulgur ıslatılır . Bulgur sakız halini alana dek
    yoğurma işlemi yapılır.
    Bu arada 2 su bardağı suya 2 yemek kaşığı toz bulyon atılır ve 5 dk kaynatılır.
    Kabın içersindeki salçalı baharatlı sosumuz da yumuşamış bulgura ilave edilir , tekrar yoğrulmaya
    devam edilir.
    Kaynamış et suyumuzu bulgura ilave edip tekrar yoğurma işlenmine devam ederiz .
    Köftemizin tuzunu kontrol edip tuz ilavesi yapabilirsiniz .Bulyon tuzlu olduğu için bu işlemi et suyumuzu
    ekledikten sonra yapmanız iyi bir tercih olacaktır.
    Son olarak yağımızı ilave edelim ve yoğuralım . Unutmayan etsiz köftemiz sakız kıvamında olmalıdır.
    Tepsinin kenarına yığıp dinlendirmeye bırakalım.

    Önemli olarak ; ev yapımı hazır salçalar ve bulyonlar yeterince tuzlu oluyor . Buna göre yukardaki tuz miktarını kullanırken dikkat edin , ya da hiç kullanmayın

    Çiğ köftemiz uygun kıvamı aldıktan sonra dinlendirmeye bırakın , hemen tüketmeyin.
    Çiğ köftemizi yaparken içerisine nar ekşisi , limon suyu katmayın , bu yöntem kısır yapımında kullanılır.
    Marulla servis ediniz , kıvırcık lezzetinden biraz mahrum edebilir.
    Soğan , sarımsak kullanmak isterseniz toz halinde temin etmelisiniz .
    Çiğ köftemizin sosundan biraz daha yapıp acı severler için ikramda bulunabilirsiniz.

     Sos Tarifi : 4 corba kasigi isot , 1 çay bardagi nar ekşisi , yarim çay bardağı sıvı  yag  ,  yarım limon sıkıp güzelce karıştırın sonra da cigköfte ile servis yapın


    Afiyet olsun



                                   

Yorumlar

Popüler Yayınlar