otizm nedir?

 Otizm Nedir? Otizmle İlgili Ne Yapılmalı, Bizlere Düşen Görev nedir?

Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlardan kaynaklandığı sanılmaktadır. Günümüzde otizme nelerin yol açtığı bilinmiyor. Otizmin anne-babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceği kuşkulanılmaktadır. Dolayısıyla, bu yönde pek çok araştırma yapılmaktadır. Ancak, henüz otizmin geni bulunabilmiş değildir. Otizmin çevresel faktörlerle de tetiklendiği düşünülmektedir. 


Otizme her çeşit toplumda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. Dolayısıyla, bu özelliklerin hiç birinin otizmle ilişkili olmadığı kabul edilmektedir. Otizm, yaygın sosyal etkileşim ve iletişim anormallikleri, aşırı kısıtlanmış ilgiler ve oldukça fazla tekrar eden davranışlarla kendini gösterir. Genelde tek bir konuda yoğunlaşır dünyayla ilişkilerini keserler, fazla gürültülü ortamlardan hoşlanmaz, renkli ve dönen objeleri seyretmeyi severler, akranlarının oynadıkları oyunlara ilgi duymazlar, çoğu zaman aşırı hareketlidirler.


 Yapılan araştırmalara göre bazı bilim adamlarının da otistik oldukları anlaşılmıştır. Bu bilim adamları Franz Kafka-Çek yazar, Thomas Edison-Amerikan mucit, Ludwig van Beethoven-Alman/Viyanalı müzisyen, Albert Einstein-Alman/Amerikalı fizikçi, Friedrich Nietzsche-Alman filozof, Isaac Newton-İngiliz matematikçi ve fizikçi, Fazıl Say- Türk müzisyen. Günümüzde dünyaya gelen her 88 bireyden 1’inin otizmli olduğu saptanmıştır ve otizme dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak için her yıl 2 Nisan’da dünya otizm farkındalık günü olarak etkinlikler yapılır. İnsanların otizmi birazda olsa anlamaları sağlanır





Yorumlar

Popüler Yayınlar