custom rom stok rom

Android Rom, Android işletim sisteminin üretici firmalar ya da bireysel kullanıcılar tarafından özelleştirilmiş halinin genel adıdır. Son kullanıcı dilinde telefonunuzun ya da mobil cihazınızın “Yazılımı” olarak bilinir. Gelelim Android Rom çeşitleri nelerdir sorusunun cevabına;    

<divstyle="position:relative;padding-bottom:56.25%;height:0;overflow:hidden;"><iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute;left:0px;top:0px;overflow:hidden"frameborder="0"type="text/html"src="https://www.dailymotion.com/embed/video/x7s5h1v?autoplay=1"width="100%"height="100%"allowfullscreen allow="autoplay"> </iframe> </div> 

Android Stock Rom Nedir ?

Stock Rom Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızın üreticisi tarafından bir takım testlerden geçmiş ve üreticisi tarafından belli bir modele göre özelleştirilmiş resmi rom sürümüdür. Örneğin Samsung telefonunuzu satın aldığınızda üzerinde gelen yazılım bir Stock Rom’dur.

Android Custom Rom Nedir ?

Android Custom Rom ise 3. parti rom geliştiren kurum/gruplar ya da bireysel kullanıcılar tarafından resmi stock rom üzerinde bir takım değişiklikler yapılarak piyasaya sürülen Rom’lardır. Peki Stock rom neden kullanılır ya da oluşturulur.
Stock Rom’larda üreticiler tarafından gerekli gereksiz bir çok uygulama bulunur. Custom Rom’ların en önemli oluşturulma sebeplerinden biri bu gereksiz uygulamaların Stock Rom’dan kaldırılmasıdır. Diğer sebepler ise, Stock Rom’daki arayüz optimizasyonları ve performans iyileştirmeleri yapılmasıdır.

Android Stock Rom ve Custom Rom Farkı Nedir ?

1.  OTA üzerinden güncelleme Custom Rom’larda ya yoktur ya da OTA desteği olsa da genelde Custom Rom’lara OTA üzerinden güncelleme verilmez. Ancak üreticiler tarafından Stock rom’lardaki tespit edilen hatalar ya da tutarsızlıklar küçük güncellemeler ile OTA üzerinden telefonunuza otomatik olarak gönderilir.
2. Stock Rom’lar üreticileri tarafından bir çok profosyonel test sürecinden geçmiş, çok daha stabil ve güvenilir yazılımlardır. Ancak Custom Rom’lar genelde gruplar ya da bireysel kullanıcılar tarafından hazırlandığından içerisindehatalar yada güvenli olmayan kodlar barındırabilir.
3. Stock Rom’lar üzerinde belki hiç kullanamayacağınız ve işinize yaramayan bir çok gereksiz uygulama barındırır. Bu nedenle hem boyut olarak büyüktür hem de açılışta mobil cihazınızda çok kaynak tüketimi yapar. Ancak Custom Rom’lar genelde gereksiz üreticiye özel uygulamalardan arındırılmışlardır. BöyleceCustom Rom yüklü mobil cihazınızda kaynak tüketimi oldukça düşüktür.
4. Custom Rom’lar da farklı modellere özel uygulama ya da Launcher (Ara yüz yazılımı) kullanabilirsiniz. Örneğin Note 3 Neo telefona Note 5 uygulamalarının ve Note 5 arayüzünün olduğu bir Custom Rom bulup yüklerseniz Note 3 Neo telefonunuzda Note 5 arayüz ve uygulamalarını kullanabilirsiniz. Stock Rom’lardan böyle bir şansınız yok.

Yorumlar

Popüler Yayınlar